Materialsporten

Under de 4 år då jag stått och hejjat på Michelle och hennes pappa när de tävlat IronMan Kalmar 140.6 (fulldistans, dubbla sträckor än vad jag och Madeleine ska genomföra) har jag lärt mig att man behöver en hel del för att klara av racet. Då pratar vi om vissa delar som är obligatoriska för loppen, och det som allmänt är praktiskt bra att ha. Sen finns det oändliga variationer av materialvalet utefter vad som passar just dig (och din plånbok). Observera att detta är det jag lärt mig av att ha varit åskådare och läst en del om, mina rent tekniska kunskaper är rätt minimala då jag knappt vet hur jag får loss mina däck från cykeln vid transport 😉

Frågor jag ställt mig många gånger är: Vad är aerobars? Vad är dischjul? Vad är våtdräkt och neopren i olika tjocklekar? Simglasögon? Löparskor? Dämpning? Cykeltröjor? Tribyxor? Ja, det finns en hel del och jag tänkte väl rabbla det jag och Madeleine i stora drag kommer att använda oss av!

Simning

Först och främst kommer vi båda att använda oss av varsin våtdräkt som täcker armar, ben och kropp. Detta för att få bättre flytkraft och smidighet genom vattnet. Den lilla faktorn att det kan vara riktigt kallt i svenskt vatten är också inräknad, våtdräkten håller nämligen den värsta kylan borta från kroppen! Till skillnad från vad många tror så blir man faktiskt blöt trots att man har en våtdräkt på sig i vattnet. Men det märks knappt av när man är i den.

Vi kommer även att få simmössor av Ironman-organisationen när vi checkar in. Detta för att de ska se att vi är tävlande i vattnet och kunna dirigera om oss om en skulle simma helt fel…

Det var Madeleine som upplyste mig om att Munksjön inte är den allra fräschaste sjön, och att vi skulle undvika kallsupar. Oavsett denna information hade jag haft på mig det viktigaste: simglasögonen. Om tekniken sitter som den ska kan det gå riktigt fort i vattnet, andra skvätter vatten i ansiktet m.m., då är det bra om en ser vart en simmar (och håller skit borta från ögonen).
16144916_10154296416713634_1870292957_o

Cykel

Under cyklingen är det bra om en har någonting på två hjul att ta sig fram på. Både jag och Madeleine har en varsin landsvägscykel som inte väger alldeles för mycket. Min cykel är utprovad så att ramen och sadelstången passar min längd, styret anpassat och vinklat så det passar min axelbredd osv. Det finns många komponenter på en cykel kan jag säga! Många som kör triathlon har speciella triathloncyklar som är byggda för att öka aerodynamiken (form och funktion för att minska luftmotstånd), och har byggt in alla kablar och reglage i cykeln snarare än utanpå som vanliga cyklar har (växlar, bromsvajer osv). Det finns olika former av hjul att använda sig av också. Semi-disc, disc osv (Delvis täckta, eller helt täckta däck). Allt har att göra med mängden luftmotstånd som man vill minska. Cykelsporten är en hel vetskap!

Jag kommer att använda mig av cykelskor som jag enkelt klickar i på pedalerna när jag kommer till det momentet. Då får jag en ”tryck och drag-effekt” i trampet som lätt bara blir ”tryck” med vanliga gympaskor.

För att ens få röra din cykel behöver man också en cykelhjälm på sig, vilket för oss är en självklarhet!
Under cyklingen kan man ha på sig lite vad som helst, att föredra är att ha byxor med någon form av vaddering för rumpan (tribyxor, cykelbyxor) eftersom man trampar x antal mil, men även en tröja med fickor på ryggen för proviant under cykelturens gång.
16129287_10154296416608634_1524744729_o

Löpning

Bra skor är a och o! Alla har olika löpsteg och olika preferenser vad gäller vilka skor som passar. För min del är det viktigt att jag har en bra dämpning i skorna, och inte bara på hälen. Mina knän orkar annars inte springa på hårt underlag tyvärr. Jag har i dagsläget två skor som jag använder när jag löptränar. De väger olika mycket och har två olika former av dämpning. Vilka skor jag kommer ha på raceday beror nog lite på hur knä- och benstatus är.
16130054_10154296416538634_41384264_o

//Helen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s