Tidsbegränsningarna

Som tidigare utlovat kommer här en mindre förklaring till hur tävlingen kommer att gå till i Juli, och vilka tider som vi har att förhålla oss till i träningen. Tyvärr är det så att det finns tidsgränser, vilket gör att träningen blir oerhört pressad för att öka marginalerna till cut off-time.

De tre grenarna man tävlar i är som vi sagt tidigare:
1) Simning
2) Cykel
3) Halvmaraton
Mellan dessa tre moment när man skiftar kläder/skor befinner man sig i växlingsområdet (transition), vilket även kallas T1 = första växlingen mellan simning och cykel, samt T2 = växlingen mellan cykel och löpning.

ironmanschedule.png

Det preliminära schemat för tävlingen är nu släppt, för att se det i sin helhet kan ni klicka HÄR, ovan har ni schemat för söndagen = tävlingsdagen. Det som är inringat i rött är då jag och Madeleine, tillsammans med alla andra triatleter hoppar i vattnet och börjar vår resa.

Allt som allt för tävlingen kommer vi att ha 8h30min på oss att genomföra alla moment. Men, det finns tider vid varje moment som vi också behöver förhålla oss till.

För simningen

Simningen går av stapeln kl.09:00 söndag 9 Juli i Jönköping. Alla tävlanden kommer att få individuella starttider då tiden börjar räknas när man klivit på avläsningsmattorna (som registrerar ens passage). Arrangörerna räknar med att alla tävlanden kommer att vara i vattnet efter 30min rullande start.
Från att man har klivit på mattan och påbörjat sin simning har man 70min på sig att genomföra simningen och ta sig in i T1. Är man inte klar innan dess får man inte fortsätta.

För cyklingen

Efter att man hämtat andan, dragit av sig våtdräkten, tagit på sig cykelskor/skor och hjälm beger man sig ut från T1 och gör sig redo att trampa 9mil. Då det är individuella starttider kan cut off skilja sig för vissa tävlanden, men alla måste ha avslutat cyklingen senast 5h30min efter sin starttid. Exempelvis, hoppar du i vattnet 9:30 måste du ha avslutat cyklingen senast 15:00 och befinna dig i T2.

För löpningen

Efter cyklingen är det samma process som efter simningen, man beger sig in i växlingsområdet, T2 och ställer tillbaka cykeln på sin plats och byter skor till vanliga löparskor (om en använt cykelskor) och börjar springa de 21.1km som är sista etappen av äventyret! Återigen är alla cut-off-tider individuella och baseras på ens starttid, men för att få medaljen för loppet ska du passera mållinjen senast 8h30min från din start. Alltså, startar jag 9:30 måste jag ha korsat mållinjen senast 18:00.

Det går heller inte att ”låna” tid mellan momenten, om en skulle behöva mer tid på simningen exempelvis.
Nedan ser ni bild på hur växlingsområdet såg ut 2016, med omklädningstälten, cykelställen och alla in- samt utgångar.
– Den grå streckade linjen är vägen man kommer efter simningen in i T1.
– Blå linje är cykelsträckan ut på banan, och in i T2 igen.
– Röd linje är ut på löpningen.

ironmantransition.png

//Helen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s